Czy cold brew to faktycznie kawowa rewolucja?
Poradnik

Czy cold brew to faktycznie kawowa rewolucja?

Kawa cold brew to hit ostatnich kilku lat w najmodniejszych kawiarniach Warszawy czy Krakowa. Do letnich spotkań na świeżym powietrzu pasuje lepiej niż gorący napar. Czy jednak to rzeczywiście rewolucja, jak twierdzą bariści?

Co to jest kawa cold brew?

Laikowi może się wydawać, że kawa cold brew to po prostu wystudzony napar lub kawa z kostkami lodu. W rzeczywistości zaparzenie takiego napoju jest nieco, choć niewiele bardziej skomplikowane. Podstawowy przepis wygląda tak:

Składniki:

  • łyżka zmielonej kawy
  • wysoka szklanka
  • zimna woda

Przygotowanie:

  • kawę wsypać do szklanki
  • zalać zimną wodą
  • przykryć i odstawić na 12 godzin
  • odsączyć fusy na sitku lub za pomocą filtra do kawy
  • można dodać lodu, cukru i mleka

Czy cold brew to faktycznie kawowa rewolucja?

 

Smak i właściwości kawy na zimno

Technika parzenia na zimno nie dotyczy tylko świata kawy. W podobny sposób da się też parzyć herbatę. Dzięki temu ma powstać napar lepszej jakości od zwykłego. Dodatkowo w przypadku herbaty, która nie została zalana wrzątkiem, lecz stopniowo uwalniała esencję do zimnej wody, w napoju zostaje więcej antyoksydantów i innych dobroczynnych substancji. W przypadku kawy typu cold brew brak charakterystycznego, kwaśnego posmaku, który sprawia, że niektórzy nie przepadają za kawą.

Osoby, które są bardzo wrażliwe na drobne różnice w smaku poszczególnych gatunków kawy, mogą odkryć ich nowe oblicze właśnie próbując kawy cold brew. Napar smakuje nieco inaczej niż przygotowany z pomocą wrzątku.

Propozycje podania

Latem warto na noc wstawić do lodówki dzbanek kawy do zaparzenia na zimno, by rano mieć gotowy, orzeźwiający napój Ponieważ smak kawy jest w nim na pierwszym planie, warto używać dobrej jakości lekkich gatunków kawy z Etiopii czy Kenii. W momencie zaparzania można dodać cynamonu czy sproszkowanej cykorii, by uzyskać jeszcze mniej oczywisty efekt. Każdy może wypracować metodą prób i błędów własną idealną mieszankę, łącząc różne gatunki ziaren czy dodatki.

Można dodatkowo wzbogacić napar cold brew już po zaparzeniu. Niektórzy, gdy nie mają ochoty na zbyt mocną kawę, rozcieńczają ją wodą gazowaną. Daje to oryginalny napój z lekką, kawową nutą.

Czy cold brew to faktycznie kawowa rewolucja?

 

Wieczorami cold brew idealnie sprawdza się z lodem i likierami na bazie mleka czy kokosa jako składnik drinków. Mleko kokosowe świetnie zresztą łączy się z kawą cold brew na innych etapach. Niektóre przepisy podają, że można nawet dodać go do naparu na etapie zaparzania. Powstaje wówczas oryginalny, mleczno-kremowy napój kawowy.

Cold brew w domu czy w kawiarni?

Kawa cold brew szybko trafiła do modnych lokali, gdzie trzeba za nią słono płacić. Osoby, które nie interesują się procesem przyrządzania kawy, odnoszą wrażenie, że za wysoką ceną stoi skomplikowany proces produkcji. Sceptycyzm znawców bierze się właśnie stąd, że zdają sobie oni sprawę z tego, jak prosta w przygotowaniu jest to kawa. Trudno tu wręcz mówić o procesie, bo wystarczy wsypać ją do wody i zostawić na noc.

Jednocześnie w kawiarni rzadko można dowiedzieć się, na bazie jakiej kawy przygotowywane jest cold brew. Często nawet w drogich lokalach wykorzystywane są do tego kiepskie gatunki. Część osób próbowała cold brew na mieście i uważa, że to nie dla nich, bo kojarzą tę kawę odwrotnie niż w założeniu: z wyjątkowo gorzkim, nieprzyjemnym smakiem charakterystycznym dla chłodnego naparu z ziaren złej jakości.

Dlatego na zimną kawę niekoniecznie trzeba chodzić do kawiarni, natomiast z pewnością warto przyrządzić ją samemu w domu na bazie ulubionych i sprawdzonych składników.

Artykuł powstał przy współpracy z serwisem http://www.kawatopodstawa.pl/

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o